9 februarie – Ziua mondială a pizzei

Ziua Internațională a Pizzei este pe 9 februarie a fiecărui an.

Știm cu toții că pizza este specifică Italiei. Cu toate acestea, această pâine cu toppinguri era consumată de cetățenii Greciei antice, Romei și Egiptului. Potrivit istoricilor, primele origini ale pizzei moderne s-au născut în Napoli undeva în jurul secolului al XVI-lea.

Iată câteva lucruri interesante despre pizza:

  • Cuvântul pizza a fost folosit pentru prima dată într-un manuscris latin din secolul al X-lea din orașul sud-italian Gaeta din Lazio.
  • Cel mai vechi tip de pizza este pizza Marinara. Dintre toate tipurile de pizza pe bază de roșii, Marinara este cea mai veche, deoarece a fost creată în 1734. Simplă și sănătoasă, a fost acoperită – și este și astăzi – cu sos de roșii, usturoi, oregano și ulei de măsline extravirgin. Și se numea „marinara” pentru că era favorită printre pescari!
  • Prima pizzerie din lume s-a deschis în 1738 în Napoli și este încă în funcțiune. Pizzeria Port’Alba a început ca un stand pentru vânzători ambulanți, dar apoi, în 1830, s-a transformat într-o pizzerie cu drepturi depline.
  • Prima pizzerie din America a fost Lombardi’s, care a fost inițial un magazin alimentar care a început să vândă pizza în 1905. Pizzeria Lombardi’s este deschisă și în prezent.
  • Poate că Italia este patria ei, dar pizza este populară pe tot globul, așa că nu este deloc surprinzător că fiecare țară a adăugat ceva specific la pizza. Mazărea este un topping obișnuit în Brazilia, ouăle în Franța, iar chinezii iubesc crustele de pizza făcute cu mini-hot dog.
  • Pizza a fost livrată o dată si în spațiu. Era 2001 când Pizza Hut a livrat Stației Spațiale Internaționale o pizza Salami.
  • Cea mai scumpă pizza din lume a fost creată de italianul Renato Viola, Luigi XIII. Este făcută cu un aluat special care trebuie să crească timp de 72 de ore și este acoperită cu Mozzarella di Bufala DOP, sare roz australiană, caviar, homar, creveți și șampanie.
  • În 2013, NASA a finanțat un prototip de imprimantă 3D care ar putea crea hrană pentru astronauți în misiuni spațiale de lungă durată. Pizza era unul dintre alimentele care erau pe dispozitiv.
  • Poți slăbi mâncând pizza! Există o dietă săracă în calorii în care poți mânca pizza o dată pe zi. Dar uitați de pepperoni și brânză dublă: vorbim de crustă subțire, doar roșii și legume, poate un strop de mozzarella… și atât.
  • Sâmbăta este cea mai bună zi pentru a mânca pizza. Potrivit cercetărilor, sâmbăta este ziua din săptămână în care oamenii se bucură cel mai mult de pizza. De asemenea, italienii merg să mănânce pizza mai ales sâmbăta seara.
Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.