Ce nu știați despre roșii

 1. Roșiile provin din Peru, unde aztecii le numeau xitomatl („chestie plinuță cu buric”).
 2. Oamenii obișnuiau să creadă că roșiile sunt otrăvitoare. Mulți europeni se temeau să mănânce roșii pentru că unii s-au îmbolnăvit după ce le-au mâncat. Problema nu a fost însă roșiile, ci farfuriile de tablă pe care au fost servite roșiile, care erau confectionate din cositor sau plumb.
 3. Denumirea științifică pentru roșii este Lycopersicon lycopersicum, care înseamnă piersica lup.
 4. Conquistadorul spaniol Hernan Cortes a adus semințe de roșii în Europa în jurul anului 1550.
 5. Primele roșii cultivate în Europa erau galbene, motiv pentru care italienii le numeau „pomodoro”, adică „măr de aur”.
 6. China este cel mai mare producător de roșii din lume.
 7. Există aproximativ 10.000 de soiuri de roșii pe tot globul.
 8. Nu depozitați roșiile în frigider. Roșiile se păstrează cel mai bine – și își păstrează aroma mai bine – la temperatura camerei.
 9. Din punct de vedere botanic roșia este un fruct. Totusi, in 1893, Curtea Suprema din SUA, aprobă un act care prevedea că roșiile intră sub incidența taxelor pentru legume.
 10. 95% din greutatea unei roșii tipice este apă.
 11. Roșiile sunt bogate în licopen, un antioxidant bun pentru inimă și eficient împotriva anumitor tipuri de cancer.
 12. Cea mai grea roșie a fost de 3,51 kg, cea mai mare plantă de tomate a ajuns la 19,8 metri, iar cel mai mare pom de roșii a reușit să crească 32 de mii de roșii care cântăreau 522 kg.
Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.