Cum elimini petele de pastă de tomate, bulion sau ketchup de pe haine, tapiserie, pereți sau covoare

Se știe că pigmentul roșu din ketchup lasă urme greu de curățat, dar nu imposibil. Iată cum poți să scapi de petele de ketchup, chiar și de pe haine sau de pe prosoapele albe de bucătărie.

Petele de ketchup de pe haine

Pigmenții puternici din ketchup lasă în urmă pete gălbui, chiar dacă speli hainele cu detergenți puternici. Iată ce ai de făcut, pentru a scăpa de ele definitiv.

Încearcă să îndepărtezi cât mai repede sosul cu un şervet din hârtie absorbant.

Pe pata care a rămas presară bicarbonat de sodiu şi aşteaptă 15 minute să-şi facă efectul. Bicarbonatul are proprietăţi de înălbire.

Îndepărtează bicarbonatul, iar apoi pune cămaşa sau tricoul pătat în apă în care ai turnat un pahar cu oţet alb.

După 5 minute, freacă uşor pata, ca şi cum ai spăla produsul vestimentar la mână. Foloseşte săpun sau puţin detergent.

Ultimul pas: pune bluza, cămaşa sau tricoul în maşina de spălat alături de detergent şi spală produsul vestimentar aşa cum o faci de obicei.

Important! Nu puneți îmbrăcămintea într-un uscător, ci lăsați-o să se usuce în aer curat. Un uscător va seta pata.

Puteți încerca, de asemenea, suc de lămâie, oțet, înălbitor (în cazul în care materialul permite). Ca întotdeauna, testați aceste produse într-o zonă mai puțin vizibilă, pentru a vă asigura că nu veți deteriora îmbrăcămintea.

Ketch up pe pereți

Dacă ai pătat cu ketchup mobila, pereții sau orice obiect din plastic, curăță imediat petele proaspete cu apă caldă și detergent de vase. Dacă pigmentul roșu a intrat în profunzime, folosește o soluție din 2 părți apă, o parte înălbitor și o parte detergent lichid. Cu un burete freacă bine până când petele de ketchup sunt eliminate.

Ketch up pe covoare și tapițerii

Lasă petele de ketchup să se usuce bine și îndepărtează excesul cu un cuțit sau cu dinții unei furculițe, curățând bine printre fibrele covorului. Toarnă oțet alb pe pată și tamponează cu un burete până când se curăță urmele roșii. Apoi clătește zona cu apă rece. Dacă pata este rezistentă, poți încerca și așa:

  • amestecă două cești de apă rece cu o lingură de detergent lichid pentru vase
  • șterge cu o cârpă curată până când lichidul este absorbit și repetă până dispare pata
  • îndepartează soluția de curățare rămasă în material ștergând cu o altă cârpă curată, înmuiată în apă rece

Poți încerca să folosești și peroxid de hidrogen 3%, dar cu atenție, trebuie întâi testată toleranța materialului.

 

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.