Istoria ketchup-ului

Ketchup-ul, cel mai indragit sos in intreaga lume, folosit intensiv de adolescenti si tineri, adaugat cu placere de maturi este pe orice masa, la orice ora si in orice loc in care se serveste masa. Este greu sa ne imaginam ca originea acestui sos nu vine de la rosii sau din tarile iubitoare de rosii, cum ar fi Italia sau Spania. Ei bine, Ketchup-ul provine din China si numele acestuia este de fapt o adaptare „universala” a cuvantului ce defineste sosul de peste in limba chineza: „koe-chiap” sau „ketsiap”.

Acest sos de peste este asemanator celui de soia, reprezinta o saramura de peste cu condimente si ierburi si era folosit la conservarea alimentelor. Gasit si apreciat de comerciantii europeni, sosul a „calatorit” pana in Malaezia si Indonezia iar prin secolul XVII a ajuns si in Anglia.

Sosul de peste a fost preluat de englezi si adaptat cu ingrediente locale. In 1690 este entionat intr-un document ca fiind realizat cu ciuperci, ansoa, stridii si condimente. Chiar si scriitoarea Jane Austen (1775 – 1817) a fost incantata de acest sos.

Americanii nu au putut prelua reteta englezeasca cu ciuperci, pentru ca aceste legume nu erau foarte populare acolo. Solutia a venit din partea autoarei de carti de bucate Sarah Josepha Hale care a recomandat utilizarea unor ingrediente locale ca nucile sau rosiile.

 

Cum arata prima reteta de ketchup

Sosul „minune” venit din China era folosit in supe, adaugat la carne si peste. Dar incet-incet a fost adaptat si iata ca au intrat in scena rosiile. Cum era de asteptat, cei care stiu sa foloseasca si sa conserve rosiile, italienii si portughezii au renuntat la reteta clasica a sosului de peste si au obtinut un sos din pulpa de rosii coapte.

Prima reteta a noului ketchup, cu rosii, condimente si alcool a fost publicata de catre horticultorul James Mease, care numea rosiile „merele dragostei”. Fara zahar si otet insa, acest sos nu putea fi conservat pentru mult timp.

Comerciantii si producatorii au cautat mereu solutii in acest sens si astfel cele doua ingrediente (zaharul si otetul) au aparut in reteta.

James Mease
James Mease

Henry John Heinz (1844-1919) a reusit ca in 1876 sa produca pe scara larga sosul ketchup, folosind in reteta patlagele ce contin pectina si o cantitate mai mare de otet pentru a evita fermentarea.

Ne oprim aici cu povestea sosului de ketch-up, restul retetelor se apropie bine de ceea stim noi astazi.

In istoria asta isi face loc si ketchup-ul de Tecuci, produs si el, in fabrica celebrului mustar de Tecuci. Este gustos, fin si potrivit pentru orice ocazie. Nu v-o spune oricine, ci negustorii de la Casa de Negustori Copou!

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.